Spustenie výroby Tesly Model Y v Berlíne ( castingu & farbami ako Midnight Cherry Red alebo Deep Blue)

TESLA MODEL Y  2023 (BERLÍN)

Ako sme uviedli, pri vozidle Cybertruck Tesla použila novú technológiu GigaPress „castingu“. Podobne aj pre diely Tesla Model Y je použitý menší casting pre prednú a zadnú nápravu. Prebieha príprava v Gigafactory Berlín, kde by mali už v roku 2023 vyrobiť prvé kusy spomínaného Modelu Y.

 

Obrázok, na ktorom je vozidlo, koleso, pozemné vozidlo, auto

Automaticky generovaný popis

 Technológia castingu v spojení so samonosným boxom nových typov batérií (4680) dodávaných vozidlu prináša nové prelomové vlastnosti z pohľadu konštrukcie, výroby a montáže, ako aj torznej tuhosti celého vozidla. V prvom rade tento postup ušetrí veľké množstvo dielov, ktoré by sa museli vyrobiť, spojiť a zmontovať, pretože ide o jeden veľký hliníkový výlisok. Unikátne je aj predstavenie samonosného batériového boxu, ktorý Tesla používa v takejto mierke po prvýkrát. Tu takisto ušetrila veľké množstvo materiálu a súčiastok (inšpirácia z leteckého priemyslu, konkrétne krídla lietadla). Nové budú aj batérie s označením 4680, ktoré prinášajú pokrok svojou veľkosťou, chemickým zložením a výrobou už pod značkou Tesla.

Obrázok, na ktorom je doprava, vesmírna loď, vesmírne plavidlo

Automaticky generovaný popisObrázok, na ktorom je zmenšený model, vesmírna loď, vesmírne plavidlo

Automaticky generovaný popis

Model Y z Berlína bude obsahovať tieto inovácie a k tomu pribudne 7-miestna verzia podobne ako pri modeloch S alebo X. Nová bude aj lakovňa s novými lakovacími procesmi a farbami ako Midnight Cherry Red alebo Deep Blue.

Pre pohon všetkých kolies Tesla využíva dva vysoko dynamické samostatné elektromotory, ktoré rozdeľujú krútiaci moment na predné a zadné kolesá prostredníctvom digitálneho ovládania na lepšiu ovládateľnosť, výbornú trakciu a vynikajúcu stabilitu riadenia. Model Y to zvláda lepšie v daždi, snehu, blate alebo v teréne. Model Y získal v roku 2022 päťhviezdičkové hodnotenie bezpečnosti Euro NCAP a bol vyhlásený za najlepší vo svojej triede v kategórii kompaktných SUV.

Stano Kurek

{lightgallery type=local path=images/demo/projects}{/phocagallery}